Konsten att föreläsa

Om man vill göra bra ifrån sig när man ska föreläsa så finns det många saker som man måste tänka på. Här nedan kommer du finna information om sådant som kan vara bra att tänka på för att du ska göra så bra ifrån dig som föreläsare som möjligt. Det här är faktiskt räknat som ett yrke idag och det finns de som är experter på att föreläsa bra. Så var inte för hård mot dig själv om det skulle vara så att du inte gör så bra ifrån dig första gången. Träning ger färdighet och det finns många trix för den som vill bli bättre. Här kommer du endast finna några enstaka, så om du är dedikerad och verkligen vill bli proffs på att föreläsa så gäller det att du söker mer information från andra källor också. Det finns inga gränser för hur långt man kan gå som föreläsare.

Tänk på hur du står, går och talar

Scenspråket är väldigt mycket värt när det kommer till föreläsningar. Det handlar först och främst om hur du talar, men glöm inte att hållningen är också viktig. Även om du talar högt och tydligt så kan åhörarna tappa intresset om du hänger och står still hela tiden. Tänk på att jobba med ytor, det är väldigt bra om du kan gå lite fram och tillbaka, kroppsspråket är A och O; det gör det möjligt för dig att skapa ögonkontakt med olika personer i publiken under tiden du talar. Genom att göra det kommer publiken känna att ni har en kontakt.

Anlita en coach

Det man kan göra om man verkligen vill bli bra på att föreläsa är att man anlitar en coach som är expert på ämnet. Denna kommer att kunna följa med dig när du föreläser och sedan ge dig konstruktiv feedback efter varje gång du föreläst.